Dijeta 10 posto - Dnevnik ishrane

Dijeta 10 posto

Ova dijeta zasniva se na preporukama nutricionista i lekara da svako mršavljenje veće od 10% telesne težine - jednostavno nije zdravo.


Možda 10 posto manje kilograma nije ona krajnja težina koju biste želeli, ipak je ova dijeta jedan zdrav, kvalitetan i dugotrajan proces gubitka kilograma.


Kako da znate koliko hrane trebate da unesete u toku dana? Jednostavno, na svaki kilogram telesne mase, možete uneti 25 kalorija. Po tome bi npr. čoveku od 70 kg trebalo dnevno 1.750 kalorija. Takvo mršavljenje je sporije od rigoroznih dijeta, ali definitivno kvalitetnije i zdravije.

Primer jelovnika

Dijeta 10 posto - Raspored namirnica po danima


Prva nedelja:


1. dan: povrće po izboru, bez ograničenja. Može se jesti na različite načine – kuvano, sirovo, dinstano, u salatama, varivima, itd.


2. dan: kuvano meso po izboru (mogu i hrenovke, šunka, naresci pa čak i riba)


3. dan: pirinač ili kačamak (oboje samo blago posoljeni)


4. dan: mlečni dan (jedu se svi mlečni proizvodi s manje masnoća, osim voćnih jogurta)


5. dan: dan jaja (jedu se samo jaja na bilo koji način)


6. dan: voćni dan (jede se voće po izboru)


7. dan: proteinski dan (jede se meso ili riba po izboru)


Druga nedelja:


1. dan: povrće po izboru i kuvano meso. Može se jesti na različite načine – kuvano, sirovo, dinstano, u salatama, varivima, itd.


2. dan: meso s povrćem


3. dan: pirinač s povrćem


4. dan: mlečni dan (uz mlečne proizvode se sada mogu dodavati i prilozi: jaja, salata ili voća)


5. dan: dan jaja (kao prilog se mogu jesti salata, voće ili jogurt)


6. dan: voćni dan (jede se voće po izboru; može sveže, u obliku salata ili kompota)


7. dan: proteinski dan (jede se pečeno meso ili riba po izboru)


Treća nedelja:


Treća nedelja je po planu ishrane ista kao i prva. Nakon ovakvog plana ishrane od tri nedelje, vaš gubitak će biti 10% od početne težine. Možete piti kafu ili čaj bez šećera (zaslađivač može da prođe) za vrijeme trajanja ove dijete. Od ulja samo hladno ceđeno maslinovo ulje. Preporučuje se minimalan unos soli a biljni začini su dozvoljeni. Ne koristi ni zaprška a nije dozvoljen ni unos hleba.Dijeta 10 posto - dodatne napomene


- obroke jedite samo kada za njih imate vremena. Zaboravite jedenje ispred TVa, računara, žurbu...


- oboke jedite polako, u malim zalogajima i temeljno žvaćite. Želucu je potrebno dvadesetak minuta da dobije signal sitosti i zato lagano jedenje doprinosi da se pojede znatno manje hrane a samim tim kontroliše apetit.


- u dnevnu rutunu uključite bar 30 min laganih vežbi i to svakoga dana.


- ne preterujte sa čestim merenjem i zato je savet da na vagu stanete tek kada završite sa dijetom.


- vodite dnevnik mršavljenja - statistike su pokazale da dijetalci koji vode online dnevnike izgube prosečno 7 kg više od dijetalaca koji ih ne vode...

Popularne dijete

 • Zona dijeta

  Zona dijeta je jedan od najšire prihvaćenih dijetetskih režima u svetu. Ustanovio ju je američki naučnik Beri Sirs i prevedena je na 22 jezika. Zdrav način ishrane, koji doprinosi boljem funkcionisanju organizma, glavni je razlog zbog koga Zona dijetu vremenom usvaja sve više žena. Biti na ovoj dijeti znači zadržavati konstantan nivo insulina u krvi

 • Hrono dijeta

  U određenom dobu dana se luče određeni hormoni i enzimi koji će da svare  namirnice koje ste pojeli. Da pojasnimo to na primeru. Ukoliko se ujutru luči insulin, treba izbegavati unos šećera u bilo kojem obliku jer ćete opteretiti pankreas. Znači, treba da unesete određenu vrstu hrane onda kada se luče hormoni i enzimi koji će da je svare.

 • Tečna dijeta

  Tečna dijeta je veoma efikasna za brzo mršavljenje. Maksimalna dužina za držanje ove dijete je dve nedelje i možete izgubiti od 10-15 kg.

 • Dijeta 5 : 2

  Do sada ste imali samo prolazne efekte sa dijetama koje ste držali, a kilogrami su se, i pored sveg truda, vraćali? Da li biste voleli da, najzad, izprobate dijetu u kojoj ne morate da se odreknete slasnih zalogaja? E onda je dijeta 5:2 otkrivena upravo za vas, jer se lako drži a ne mora se „umirati od gladi“ Tokom sedmice, kod 5 : 2 dijete dozvoljeno je uobičajeno uzimanje hrane tokom 5 dana, naravno ne pre