HRANA KOJA UBRZAVA METABOLIZAM - Dnevnik ishrane

HRANA KOJA UBRZAVA METABOLIZAM

  • 11.06.2018
HRANA KOJA UBRZAVA METABOLIZAM

Uz termički obrađeno meso i kuvana jela zdravo je konzumirati i presne namirnice, poput salata od spanaća, rendane šargarepe, celera i cvekle, najbolje pre obroka.

Iako se sa godinama naš metabolizam usporava, na ovu pojavu možemo da utičemo tako što ćemo da vodimo računa o pravilnoj ishrani, spavanju, vežbanju i izbegavanju stresnih situacija. Na metabolizam utiče i ritam konzumiranja hrane i izbor i količina namirnica, te da li pijemo dovoljno vode i koliko smo fizički aktivni.

Biljni čajevi: Mnogi čajevi, poput zelenog, utiču na topljenje masnih naslaga i regulisanje telesne težine. Nezaslađene i blage cvetne čajeve treba piti ne samo kada smo bolesni nego svakodnevno između obroka.

Voda: Dve čaše vode ujutro ubrzavaju metabolizam 30 odsto u roku od 10 minuta, a efekat traje oko sat vremena. Međutim, vodu nije preporučljivo uzimati za vreme obroka zbog toga što se tako razređuju želudačni sokovi koji vare hranu, pa se smanjuje apsorpcija hranljivih sastojaka. Varenje se najbolje poboljšava ako vodu pijemo bar pola sata pre obroka.

Mahunarke: Pasulj, sočivo, grašak, boranija i druge mahunarke veoma su zdrav izbor namirnica za metabolizam jer ubrzavaju sagorevanje kalorija, snižavaju holesterol i štite od mnogih bolesti.

Integralne žitarice: Integralne žitarice, poput ovsa i raži, sadrže vlakna i složene ugljene hidrate koji pomažu da se metabolizam ubrza.

Začini: Pored toga što je hrana sa začinima ukusnija, oni su i dobar saveznik u ubrzavanju metabolizma. Na primer, cimet i kurkuma imaju osobinu da blago povećaju telesnu temperaturu i tako ubrzaju sagorevanje masti.

Sirće i citrusi: Konzumiranje sirćeta posebno se preporučuje nakon unošenja rafinisanih ugljenih hidrata jer sprečava nagli rast šećera u krvi. Narandža, limun, mandarina i drugi citrusi pomažu u držanju metabolizma pod kontrolom, pa se preporučuju sveži ili isceđeni.

Presne namirnice: Uz termički obrađeno meso i kuvana jela zdravo je konzumirati i presne namirnice, poput različitih salata, koje mogu da se prave i od svežeg spanaća, rendane šargarepe, celera, cvekle i jabuke. Dobro je da se sveža salata pojede pre obroka, a tek posle nje prerađena hrana, kao i ona koja je teža za varenje.