ISHRANA POSLE DIJETE - Dnevnik ishrane

ISHRANA POSLE DIJETE

  • 12.06.2018
ISHRANA POSLE DIJETE

Hrana kuvana na pari i barena, kombinovana sa svežim voćem i povrćem, podeljena u pet manjih obroka, uz konzumiranje nezaslađenih čajeva, vode i prirodnih sokova bez šećera, izbegavanje slatkiša, nezdravih grickalica, prženih i pečenih namirnica ključ je za trajno očuvanje linije

Skidanje viška kilograma nekom od popularnih dijeta, poput onih koje se zasnivaju na konzumiranju limuna, banana, jabuka, jogurta, jaja ili kupusa, uvek je mač sa dve oštrice jer se istopljeni kilogrami  najčešće brzo vraćaju. Ovo je ne samo nezdravo već je i pogubno za samopouzdanje, jer trud i odricanje padaju u vodu. Isprobavanje druge dijete donosi sličan, poražavajući rezultat, pa se s razlogom postavlja pitanje u čemu grešimo i šta treba da radimo da bismo liniju trajno održali.

Prvo i osnovno pravilo da se kilogrami ne vrate jeste da se promene životne navike, pre svega u ishrani, ali i da se u svakodnevni život uvede što više aktivnog kretanja i vežbanja. Drugo pravilo je više psihološke prirode i odnosi se na stav prema vlastitom telu i realan uvid u to šta je moguće da se promeni, a šta ne. Dijetom u kombinaciji s vežbanjem možemo da dobijemo ravan stomak, ali ne možemo od širokih kukova koje nam je dala majka priroda da napravimo uske.

Dakle, kada prihvatimo svoju građu, vreme je da se razmisli o navikama u ishrani: da li jedemo u obrocima ili preskačemo doručak, grickamo hranu usput i s nogu, da li jedemo brzo, pa još kasno uveče, masno, prženo i kalorično? Ako su odgovori potvrdni, onda su prehrambene navike uzrok gojaznosti, i tu vremenski ograničene dijete ne mogu mnogo da pomognu. Držanje dijete ima smisla samo ako je to podsticaj za naredni korak, promenu loših navika u ishrani.

Za početak, regulišite režim ishrane! Ne preskačite doručak, jedite pet puta na dan manje porcije. Svakodnevno kombinujte sirovu, barenu i kuvanu hranu. Konzumirajte sveže voće i povrće, smanjite unos ugljenih hidrata (hleb, testenina i sl). Istražite koje se namirnice ne slažu, kao na primer meso i krompir. Ne prejedajte se i ne dozvolite da vam hrana bude uteha.

Ako ne možete bez slatkiša, ne jedite ih svakodnevno, već s vremena na vreme, jednom nedeljno, da se zasladite, odredivši unapred neku ograničenu količinu, na primer tri kockice čokolade, a ne celu tablu. Zaboravite kalorične prelive i sosove i umesto njih pojačajte ukus namirnica začinskim biljem. Izbacite gazirana i zaslađena pića i uživajte u vodi, biljnim čajevima i sveže ceđenim sokovima od voća i povrća. Ne dozvolite da vas iznenadni nalet gladi zatekne nespremne baš dok prolazite pored radnje sa svežim pecivom. Umesto puter-kiflom, počastite se bananom ili jogurtom. Ako tako postupate, više vam neće trebati nikakva dijeta, a težina će se s vremenom svesti na vašu prirodnu meru.