Kako spreciti da se posle dijete izgubljeni kilogrami ne vrate? - Dnevnik ishrane

Kako spreciti da se posle dijete izgubljeni kilogrami ne vrate?

  • 14.06.2018
Kako spreciti da se posle dijete izgubljeni kilogrami ne vrate?

Kada završite sa posebnim režimom ishrane, i vratite se na konzumiranje starih namirnica, stručnjaci savetuju da bar smanjite broj kalorija u obrocima. Čarobna brojka koju treba da sklonite sa tanjira iznosi 300 kalorija.

 

Najveći šamar strogim dijetama i velikom trudu i karakteru jeste "jo-jo" efekat. On se javlja nakon velikog uzdržavanja od visokokaloričnih i masnih zalogaja, a uzrokuju ga nemar i vraćanje starim navikama u ishrani. Kako biste ga izbegli, pridržavajte se sledećih zlatnih pravila.

 

Ostanite dosledni onim uravnoteženim i laganim obrocima, ne izostavljajući doručak. On je bogat vlaknima i vitiminima, pomoću kojih zadržavate željenu cifru kilograma na vagi. Doručak treba da bude najobilniji obrok u toku dana.

 

Kako vam se kilogrami ne bi vratili, važno je da svakog dana jedete proteine, jer oni izgrađuju i definišu mišiće, a ujedno i ubrzavaju metabolizam.

 

Najgori ishod koji vas može zadesiti jeste "skini fet" sindrom. Manifestuje se tako što se kilogrami gube, ali i definicija mišića vam slabi, pa zato dobijate mlohavi i mršavi izgled. Uz to, metabolizam sporije radi. Kako biste izbegli ovaj sindrom, tokom dijete i nakon njenog pridržavanja kombinujte aerobik vežbe kako biste održali definisane mišiće.

 

Postepeno na tanjir vraćajte namirnice koje ste konzumirali pre no što se opredelili za dijetu, ali vrlo je važno da ne "šokirate" organizam. Testeninu i slatkiše ne morate sebi zabraniti, dovoljno je da ih smanjite na dva puta nedeljno.